SVILENI KOMBINEZON ZA VESELO LJETO

Već sam pisala o kombinezonima kao idealnom komadu za one dane kad jednostavno nije moguće ništa iskombinirati. Vraćam mu se ponovno u ovim festivalskim danima odabirom Maison Scotch predivnog prugastog svilenog kombinezona.

festivalski-kombinezon

Uz običan T-shirt on je idealan za ludilo na koncertima ili za totalnu suprotnost, vožnju biciklom po gradu i ispijanje koktela na nekoj od brojnih terasa. Nemoguće je bilo ne ga odabrati zbog tih veselih šarenih prugica a da ne govorim o kvalitetama svile. Svila je predivno vlakno od koje se može svašta napraviti. Svi znaju da se dobiva ispredenjem niti iz čahure dudovog svilca na pomalo bizaran način. Naime čahure se  potope u vrućoj vodi kako bi se niti svile mogle izvući van. Jeste li znali da se iz jedne čahure može izvući nit duga i do 4000 metara. Nit svile tako nježna i tanka izuzetno je snažna, snažnija od niti čelika iste debljine. Zanimljiv je i podatak da za jednu svilenu haljinu dudovi svilci pojedu 70 kg lišća duda ili da dudov svilac može proizvesti 15 m svilene niti po minuti. Fascinantno, zar ne?

Svila se prije 5 tisućljeta počela proizvoditi u Kini na carskom dvoru i tajna njezine izrade strogo je čuvana. Kina je tako imala monopol nad proizvodnjom svile te je poznatim Putom svile distribuirala po Europi. Legenda kaže da su 2 svećenika prokrijumčarila jajašca dudovog svilca i sjeme duda u svojim štapovima pa se svila počela proizvoditi u tadašnjem Bizantu. I u zaleđu Dubrovnika te na nekim otocima,  Cresu, Rabu I Krku u srednjem se vijeku proizvodila svila.

kombinezon-ljetni

svileni kombinezon,  Maison Scotch

prugice-svileni-kombinezon

svilene-ljetne-pruge

Photo by: Sanja T. Dobrovšak

Objavio korisnik